tiistai 26. lokakuuta 2010

Lapin historiaa ja tulevaisuutta

Tiedättekö, miksi Lappi T.l. oli aikanaan juuri T.l., eikä pelkkä Lappi? No, Turun lääniähän tuo tietenkin tarkoitti, mutta missä on se toinen Lappi, josta kunnan piti erottua? Joku voisi kuvitella, että haluttiin erottua Suomen Lapista, mutta tämä ei ole alkuperäinen syy, vaikka Wikipediassakin näin kerrotaan. Oikea ”toinen Lappi” oli Lappi O.l., Oulun läänin Lappi, joka sijaitsi, ja ehkäpä sijaitsee edelleen, Ruukissa. Kylät elelivät aikojen hämäristä rauhassa omilla tahoillaan, kunnes vuonna 1884 Turun läänin Lappi sai postiaseman, ja 1886 Oulun läänin Lappiin perustettiin myös samanniminen posti. No, tästä seurasi arvattavia ongelmia postinkulkuun, ja vuonna 1894 Lapit saivat läänin tunnuksen nimensä perään, jotta ne pystyttiin erottamaan toisistaan. Oulun läänin Lapin posti toimi vielä vuoteen 1953, jonka jälkeen sen nimeksi tuli Tuomioja. Turun läänin Lapin kunta sen sijaan säilytti ikään kuin reliktinä oman päätteensä vielä pitkään. Tällainen on entisen Lapin kunnan nimen syntyhistoria.

Mistä pääsemmekin Lapin (sen entisen teeällän) uuteen kirjastoon. Viime viikolla tuli tieto, että Opetus- ja kulttuuriministeriö on aikaistanut vuodella rahoitustaan uuden Lapin lähikirjaston perustamishankkeeseen. Jos kaikki menee kuten mennä kuuluu, rakentaminen alkaa vuonna 2012 ja ensi vuosi kuluu suunnitelmia, piirustuksia ja selvityksiä laatiessa. Kirjasto sijoitetaan entisen kunnantalon tiloihin, ja siinä tulee olemaan noin 500 neliötä. Noin tuplasti enemmän siis kuin nykyisessä, jo 70-luvulta saakka ”väliaikaisesti” kaupan kellarissa toimineessa Lapin kirjastossa.

Raumalaisten, ja tietysti erityisesti lappilaisten, on syytä olla tyytyväisiä rahoituksen saamiseen. Ainakin vuoteen 2015 asti on Lapin kirjasto nimittäin ainoa rahoitusta saava lähikirjasto Suomessa. 900 000e euron budjetista valtio on lupautunut maksamaan 360 000e. Tarkoitus on tehdä entisestä kunnantalosta todellinen monitoimitalo, jonne keskitetään palveluja. Tiloja on varattu mm. nuorisotoimelle, kansalaisopistolle, päivähoitoon sekä eri yhdistyksille ja harrastusryhmille. Näin 50-luvulta peräisin oleva arkkitehtonisesti mielenkiintoinen rakennus saadaan täydellisesti remontoituna ja uusittuna hyödynnettyä ja säilytettyä jälkipolville.

Uskon, että myös sijainniltaan keskeinen ja lappilaisille tuttu rakennus tarjoaa hyvä puitteet kirjastolle. Läheisyydessä olevasta koulusta pääsee kunnantalolle melkoisen viehättävää hiekkapolkua pitkin, tarvitsematta mennä yhdenkään autotien yli. Uusi liikuntahalli on koulun vieressä, samoin terveyskeskus. Ainoa, mitä hieman kaipailin, on kauppa, sillä kaikki kaupalliset palvelut ovat ”Lapin raitilla”, muutaman sata metriä kunnantalolta. Noh, eipä siinä vielä ehdi kengät puhki kulumaan.

Kirjasto tulee kahteen kerrokseen, sinne rakennetaan hissi ja sisällä laitetaan ”kaikki uusiksi”. Nykyinen sokkeloinen virastorakennus on tarkoitus muuttaa avaraksi ja valoisaksi, moderniksi kirjastotilaksi. Vaikka kahteen kerrokseen rakentaminen ei olekaan aivan ideaalitilanne, tulee parannus nykyiseen verrattuna olemaan huikea. Kellarin hämärästä noustaan kerralla maisemapaikalle, maan alta puiden latvojen tasalle, 70-luvulta 2010-luvulle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti