keskiviikko 6. elokuuta 2014

Kaikki hajoaa

Työelämäni pisin kesäloma päättyi viime viikon maanantaina, ja taas mennään. Ylimääräistä askartelua ja huolta onkin riittänyt, sillä tuntuu, että pääkirjastosta pettää paikka toisensa jälkeen. Tässä pitäisi sitten tehdä puolivuotisraportti, koulutussuunnitelma ja ensi vuoden talousarvio samalla, joten työt ovat käynnistyneet ns. reippaasti.

Heti ensimmäisenä työpäivänä asiakkaat valittivat ilmastoinnista: yläkerrassa alkoi olla melkoisen nihkeä tunnelma. Työhuoneet sen sijaan olivat paikoin kuin jääkaappeja. Talotoimi hälytettiin apuun, mutta he eivät vikaa löytäneet, vaan päättelivät, ettei järjestelmä yksinkertaisesti jaksa viilentää asiakastilojen valtavaa ilmamassaa. Manuaalisesti ilmastointia säätämällä olo kuitenkin helpottui.

Seuraavana päivänä alkoi vesihanoista tulla syvänkeltaista vettä. Näytti kuin olisi menneet lähtevän ja tulevan veden putket jossain ristiin. No, tämä ilmiö ei onneksi kestänyt kuin iltapäivän, ja korjaantui itsestään. Syy oli kuulemma putkiremontti jossain keskikaupungilla.

Keskiviikkona hajosi palautusautomaatti, eikä suostunut ottamaan kirjoja vastaan. Laite on kalliisti huollettu alkukesästä, ja hajonnut kaksi kertaa sen jälkeen. Iltapäivällä saatiin puhelinneuvontaa puolisen tuntia, mutta laitetta ei saatu käynnistymään. Seuraavana aamuna konsultoitiin lisää, samoin tuloksin. Parin päivän päästä saapui asentaja, ja nyt kone taas toimii. Ohjelmointivika.

Torstaina asiakkaat valittivat lukusalin hämäryydestä. Kattolamppuja on sammunut niin paljon, ettei myrskyn pimentämä taivas enää tuottanut tarpeeksi valoa. Onneksi olemme jo vuosi sitten hankkineet pöydille erillisiä pöytälamppuja, sillä katonrajassa olevien lamppujen vaihto ei onnistu noin vain. Ennen syyspimeitä ne täytyy kuitenkin urakoida nosturin kanssa.

Perjantaina ei muistaakseni hajonnut mitään, ainoastaan tuli yöllä aiheeton murtohälytys. Lauantaina kirjasto on kiinni, joten mikään paikka ei voinut hajota, mutta sunnuntaina reistaili ulko-oven sähköinen avaussysteemi; murheenkryyni jota on korjattu ja pelätty vuosittain. Ovi korjaantui tälläkin kertaa itsekseen. Asiakkaat valittivat myös miesten vessan vilkkuvasta lampusta. Sen sain kunnian vaihtaa itse eilen. Toivottavasti lampun kupu ei putoa kenenkään päähän, kun oli se kiinnityssysteemi semmoinen ruuviton malli.

Tämä viikko käynnistyi hissin hajoamisella. Joku muuntaja tms. isompi juttu. Asiakkaat joutuivat kipuamaan portaita yläkertaan, ja vielä harmillisempi oli, että yläkertaan hyllytettävät kirjatkin piti kantaa portaita pitkin. Palautetut kirjathan tuodaan kärryissä hissillä ylös, joten niiden kantaminen koreissa on aikamoista jumppaa. Hissinkorjaaja on töissä parhaillaan, ja toivottavasti työ onnistuu. Ja vielä kun riittäisi rahaa tämän kaiken korjaamisen maksamiseen.

Maanantai-iltapäivällä huomattiin, että katolla olevan ilmastointijärjestelmän vesijäähdytys vuotaa pitkin rakennuksen seinää. Kyseisen puoliomatekoinen systeemi on aiheuttanut harmia ja vuotoja ennenkin, koska lehdet ja roskat tukkivat lattiakaivon, jonne veden pitäisi virrata, ja näin vesi uhkaa valua rakenteisiin.

Tiistaina sitten eräs asiakas tuli kertomaan, ettei kirjaston langaton verkko ole toiminut viiteen päivään. Omilla lainattavilla koneillamme se kuitenkin näytti toimivan ihan normaalisti, joten asia jäi siihen. Ehkä vika oli asiakkaan laitteissa tai asetuksissa.

Nyt on keskiviikko. Odotellaan.


EDIT: seuraavan viikon saldoa: kassakone kiukutteli, 3 aiheetonta murtohälytystä, kulunvalvonta ei toiminut kahden päivän ajan, miesten vessan ilmastoinnista (sen puutteesta) valitettiin ja digitointihuoneen kone on taas rikki, eikä sitä saada lainkaan hereille. Toimii normaalisti korjaajan pöydällä, mutta kirjastoon tuotuna ei tule virratkaan päälle. On tämä ihmeellistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti