tiistai 4. tammikuuta 2011

TP 2010

Vuosi on vaihtunut, ja on tullut 10 kuukautta tässä hommassa täyteen. Aika on mennyt aivan valtavan nopeasti. Onko sitten mitään saatu aikaan? Vuoden loppu on aina tilinpäätöksen hetki, joten kerrataan vuoden kohokohdat ja saavutetut tulokset.

Vuonna 2010 tapahtui muun muassa seuraavaa:
• Kirjasto tuli mukaan sosiaaliseen mediaan
Kirjasto otti, kai ensimmäisenä kaupungin hallintokuntana, käyttöönsä omat Facebook-sivut uudeksi tiedotus- ja miksei palautekanavaksikin. 225 fania näkyi olevan tällä hetkellä, joten lisää vielä mahtuu! Yritämme päivittää sivuja usein, joten faniksi liittyminen on helppo tapa saada kirjaston kuulumiset, blogipäivitykset, tapahtumat ja vaikka aukiolojen poikkeukset haltuun.

• Kirjasto pyrkii muutenkin ulos toimitiloistaan
Yritämme tavoittaa myös niitä ihmisiä, jotka eivät syystä tai toisesta vielä käytä kirjastoa. Perustimme kirjastovinkkareiden iskuryhmän kertomaan kirjaston tarjoamista palveluista ja mahdollisuuksista, sekä neuvomaan konkreettisesti esim. web-kirjaston käytössä. Nettitikulla varustettu kannettava mahdollistaa neuvonnan lähes missä vain. Jos sinun työpaikallasi olisi käyttöä 45 minuutin kirjastovinkkaukselle, ota yhteyttä. Tullaan ihan ilmaiseksi (kahvitus on plussaa)!

Vinkkareille teetettiin myös uusi ”Kirjasto on keidas!” –esite, missä ei olla turhan vaatimattomia kirjastoa kehuttaessa. Miksi olisimme? Tavoitteemme on olla Rauman paras paikka, ja aika lähellä sitä jo ollaan. Kehitys vaatii kuitenkin resurssien lisäksi yhteistyötä asiakkaiden kanssa. Emme ole täällä muuten vaan ja huviksemme, vaan järjestämässä kirjastopalveluja juuri sinulle. Tehdään tästä se paras paikka, yhdessä.

• Kirjasto pyrkii yhteistyöhön myös muiden kaupungin hallintokuntien kanssa
Syksyllä käynnistynyt Lukukummi-projekti on melkoisen ainutlaatuinen kirjaston ja sosiaalitoimen vanhustyön yhteishanke, jonka avulla on tuotettu roppakaupalla ohjelmaa sekä lapsille että senioreille. Pelkästään kirjastoissa on toteutettu vuoden loppuun mennessä lapsille ja nuorille 45 tapahtumaa tai työpajaa! Valitettavasti projektityöntekijän pesti loppuu helmikuussa, ja sen jälkeen kirjaston vakituisen väen on pärjättävä omillaan. Tapahtumia pukkaisi ihan eri tahtiin, jos olisi mahdollista palkata työntekijä vain niiden järjestäjäksi.

Nuorisotoimen kanssa paiskattiin kättä loppuvuodesta, kun alettiin suunnitella kirjaston aulassa tyhjillään olevan kioskitilan käyttöä. Nuorten työpajoilla on tavaraa ja innokkaita myyjiä. Joulumyyjäiset onnistuivat yli odotusten, ja niinpä kioskikokeilu saa pysyvää jatkoa: sopimus kirjoitetaan nyt aluksi puoleksi vuodeksi, tammikuun puolivälistä alkaen. Hinnat eivät todellakaan päätä huimaa, ja tarkoitus on hyvä, joten kannattaa tulla juomaan pakkaskahvit kirjastoon. Tätä palvelua on toivottu!

Hmm… tila loppuu, ja vielä pitäisi kertoa vuoden taloudellisista ja toiminnallisista tuloksistakin. Niin, ja pikalainahyllystä. Ja Saaristokirjastosta. Ja uudesta digitaalisesta mikrofilmiskannerista sukututkijoille.

Mutta: lainoja annettiin vuonna 2010 lähes 835 000 kappaletta, eli saavutimme tavoitteemme ja lainaus nousi roimasti viime vuodesta. Rahat riittivät ja kaupungin syksyllä määräämä säästökuurikin selätettiin. Silti materiaalia hankittiin lähes 350 000 eurolla. Sinulle, kaupunkilainen. Ole hyvä.

1 kommentti:

  1. Kiitos kaikista kirjaston palveluista!
    Olen erittäin tyytyväinen ja viime vuonnakin nostin lainauslukuja hyvin, hyvin paljon. Ajattelen tänä vuonna tehdä saman jutun ja lainaan aika monenlaisia kirjoja eli olen aika monipuolinen lukija.
    Vielä kerran Kiitos!

    VastaaPoista