perjantai 5. elokuuta 2011

Mitä ne tekee siellä?

”Miksi virkailijat tulevat jo kahdeksaksi töihin, vaikka kirjasto avataan vasta klo 12? Mitä ne tekee siellä?”, kysyi minulta kerran kunnanjohtaja ihmetellessään pääkirjastonsa aukioloaikoja. Kysymys on klassinen ja useasti esitetty, ja koska uteliaisuus ulottuu päättäjätason huipulle asti, niin onhan se hyvä tässä hieman valaista, mitä ne tekee.

Aamun perushommia on ensinnäkin hyllyttäminen. Rauman kirjastot lainaavat kuukaudessa noin 70 000 nidettä (kaikkia kirjastosta löytyviä lainattavia kutsutaan niteiksi). Lähes sataprosenttisesti ne myös palautetaan takaisin kirjastoon ja pitää laittaa henkilökunnan toimesta hyllyyn oikealle paikalleen. Just eikä melkein oikealle paikalle. Hyllytystä saattaa ulkopuolinen pitää helppona ja rutiininomaisena työnä – kaikkihan nyt aakkostaa osaa, kuulemma – mutta kun luokkia on kymmenittäin, teoksia yli 200000 (pääkirjastossa pelkästään) ja jokaiselle teokselle vain yksi oikea paikka, niin tottunutkin tekee joskus kiiresssä virheitä. Yleisten kirjastojen luokittelujärjestelmään (YKL) perustuva kymmentasoinen luokitusjärjestelmä ei ole kaikkein itsestään selvin eikä helpoin omaksuttava. YKL-numero löytyy kirjan selän tarrasta, ja on esim. romaaneilla 84.2 ja metsästystä käsittelevillä tietokirjoilla 67.61 ja syömishäiriöistä kertovilla tietokirjoilla 59.5612. Mitä enemmän numeroita pisteen jälkeen, sitä tarkemmin kirjan aihealue on jaettu. Saman luokan kirjat menevät samaan hyllyyn. Kaikkia luokkia ei tosin ole joka kirjastossa käytössä. Vaikka aakkoset siis saisikin oikein, sijoittaa yhdenkin numeron huolimaton katsominen kirjan aivan väärään hyllyyn, josta sitä on jälkeenpäin todella vaikea löytää. Hyllytys on näin ollen ratkaisevan tärkeä työtehtävä koko kirjaston toiminnan kannalta.
YKL-luokittelun lisäksi kirjoja voidaan jakaa eri hyllyihin myös teeman mukaan tarkemmin: esim dekkarit ja sotaromaanit ovat samaa 84.2 –luokkaa, mutta Rauman kirjastossa kuitenkin omissa hyllyissään, jolloin samasta aiheesta kiinnostuneet löytävät ne helpommin.

Joka päivä pääkirjastossa hyllytetään keskimäärin ainakin tuhatkunta nidettä oikeille paikoilleen, pääasiassa aamuisin. Palautettujen lainojen lisäksi kirjastoon tulee tietenkin jatkuvasti uutta materiaalia: kirjoja, lehtiä, cd:itä, ties mitä. Sanomalehdet pitää saada heti samana aamuna hyllyyn, ja aikakauslehdetkin mahdollisimman pian. Aikakauslehdet merkitään saapuneeksi tietokantaan, ja niihin tulostetaan lainatarra, ne leimataan ja joissain kirjastoissa vielä muovitetaankin. Rauman pääkirjaston lukusaliin tilataan yli 400 aikakauslehteä ja yli 50 sanomalehteä, joten lehtisalissa riittää puuhaa materiaalin käsittelyssä joka päivä. Rikki menneiden kirjojen korjaaminen on myös lehtisalin tehtävä.

Uusiakin kirjoja tulee jatkuvasti. Viime vuonna Rauman kirjastoihin hankittiin yli 18000 uutta lainattavaa nidettä, ja kaikki ne täytyy luetteloida tietokantaan, tarroittaa, muovittaa ja laittaa esille. CD-levyt ja DVD:t saavat vielä hälytintarratkin. Kevät ja syksy ovat kiireisintä aikaa, mutta materiaalia tilataan ympäri vuoden, yleensä jo kuukausia ennen kuin teos on ilmestynyt. Aineistonhankkijat käyvät läpi kustantajien kirjaluetteloita, ja aineisto tilataan kirjastotietokantaan integroidun ohjelman avulla. Kuorma-autot lappavat rullakoita kirjaston takaovelle, ja joka ainoa kirja merkitään saapuneeksi, luetteloidaan ja asiasanoitetaan (kirjan aihetta kuvailevat hakusanat), tarroitetaan ja muovitetaan ja lopuksi hyllytetään, jotta asiakas kirjan löytää ja lainaksensa saa.

Tämän lisäksi ovat kirjakuljetukset muista lähikirjastoista ja kaikkialta Satakirjastoista. Ne tulevat isoissa laatikoissa, ja yhdessä kuljetuksessa saattaa olla toistakymmentä laatikollista kirjoja, jotka pitää mahdollisimman pian palauttaa, tarkastaa varausten varalta, siirtää varaushyllyyn mikäli teos on varattu (luojan kiitos tekniikka nykyään hoitaa saapumisilmoitusten lähettämisen) tai hyllyttää normaalisti, mikäli varauksia ei ole. Kuljetusrumba pyörii lähes päivittäin, ja sen toimiminen mahdollistaa nämä yhden euron seutulainat kaikkialta Satakirjastoista sekä ilmaiset kuljetukset Rauman lähikirjastojen välillä. Mutta ne kirjat eivät liiku itsestään, eikä virheitä saa tapahtua. Jos tapahtuu, siitä kyllä kuulee.

Laskut, muistutukset ja perinnät pitää tietenkin hoitaa, pitää hakea muista kirjastoista tulleet lainapyynnöt hyllystä ja hoitaa ne valmiiksi seuraavaan kuljetukseen. Joku poistaa huonokuntoista materiaalia, toinen kokoaa pientä kirjanäyttelyä. Sitten laitetaan kassa ja kaikki tietokoneet ja laitteet toimintakuntoon. Tämän jälkeen voidaan avata ovet ja vuorossa olevat alkavat asiakaspalvelun. Takahuoneissa toki riittää vielä töitä koko päiväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti