Lähden huomenna Turkuun. Jo 20 vuotta on Turussa järjestetty kansainväliset kirjamessut, jotka ovat paisuneet kolmipäiväiseksi suurtapahtumaksi vetäen mukaansa muitakin aiheita. Tänä vuonna Messukeskuksesta löytyvät kirjamessujen lisäksi ruokamessut, suku- ja kotiseutumessut ja levy- ja keräilymessut. Näkemistä siis riittää vähintäänkin tarpeeksi. Osastoilla kymmenet antikvariaatit, kirjakustantajat, yhdistykset ja yritykset esittelevät ja myyvät tuotteitaan. Tämän lisäksi on paljon yleisöohjelmaa; esityksiä, keskusteluja, musiikkia ja kirjailijavierailuja.
Kirjamessuilla on joka vuosi tietty teema tai kaksi. Viime vuonna teemakaupunkina oli Laitila, joka oli tuonut omalle lavalleen eri tavoin paikkakuntaa esittelevää ohjelmaa. Tänä vuonna hieman laajennetaan teemoja, ja erityishuomion saavat Pohjoismaat ja Japani, joiden suurlähetystöt myös osallistuvat messuihin omilla osastoillaan. Ja ensi vuonna teemana on Rauma.
Vierailuni on siis etupäässä opintomatka, sillä tehtäväni on tarkkailla ja huomioida messulavojen ja ohjelman toimivuutta ja ideoida Kirjamessujen 2012 toteutusta. Rauma saa käyttöönsä erityisen Rauma-lavan, ja tarkoitus on esitellä, paitsi raumalaista kirjallisuutta, Raumaa yleensäkin. Kulttuuripäällikkö Risto Kuparin sanoin idea on järjestää raumalaiset kulttuuri- ja matkailumessut, ja tavoitteeksi voisi asettaa vaikka sen, että monet turkulaiset suuntaisivat jouluostoksille vanhaan Raumaan. Esiintyjiä on siis tarkoitus saada kulttuurin saralta laidasta laitaan, unohtamatta paikallista elinkeinoelämää.
Erilaisia toimijoita kyllä Raumalla riittää, vaikka nykykirjallisuus onkin paikkakunnalla melko kapean kärjen varassa. Ensi vuonnahan juhlitaan myös kaupungin 570-vuotisjuhlaa (Rauma on Suomen kolmanneksi vanhin kaupunki, jos ette muistaneet…minä en muistanut), ja Pyhän Ristin kirkkokin täyttää 500 vuotta. Perinteitä löytyy enemmän kuin pienestä kylästä, niin sanoakseni. Edelleen kirjoittavista kaunokirjailijoista tunnetuimmat (aakkosjärjestyksessä), Heino, Koivukari, Niemi, Numminen & Palviainen saattavat olla kiinnostuneita kirjojensa myynnistä ja esittelystä. Nortamo- ja Riikkilä –seurat pitävät entisten aikojen kirjailijasankareiden lippua korkealla.
Lokakuun aikana on tarkoitus koota yhteen raumalaisen kulttuurin ja elinkeinoelämän toimijoita mahdollisimman laajasti, jotta nähdään millainen kiinnostus messuihin on, ja voidaan alkaa sorvata ohjelmaa ja toteutusta tarkemmin. Ensi keväänä pitäisi ohjelman jo olla hanskassa. Käytännön toteutus ja ideointi lankeaa pääasiassa kulttuuripäällikön ja kulttuurituottajan vastuulle.
Ensi vuoden messujen teemamaana on Espanja. Espanjan ja Rauman yhdistäminen saattaa olla haastavaa, mutta toisaalta, löytyyhän molemmista pitkät merenkulkuperinteet ja flamenco-tanssijoiden mustat pitsit vertautuvat raumalaiseen pitsitraditioon. Saas nähdä mitä tämä linkki poikii…
Tänä vuonna paikalle odotetaan lähes 25000 kävijää. Samalla 14 euron lipulla voi tutustua kaikkiin messuihin. Tämän lisäksi parkkipaikka maksaa vitosen. Itselleni kiinnostavinta antia kirjamessujen ohella ovat tietenkin keräilymessut. Veikkaan, että rahaa siis palaa hiukan enemmänkin, vaikka pääsylipun sainkin ilmaiseksi. Ei se mitään. Harvemmin sitä nimittäin pääsee kuulemaan vaikkapa islantilaista reggaeta livenä. Tai samana päivänä Kauko Röyhkää, Kjell Westötä, Kaari Utriota, Kari Hotakaista, Jari Tervoa, Reijo Mäkeä, Alivaltiosihteeriä ja Heli Laaksosta, vain muutamia lauantain vieraista mainitakseni. Yhden lavan vieraista. Lavojakin on ainakin viisi, ja seminaarit ja muu ohjelma siihen päälle. Ja tietenkin kaikki messuosastot. Katso itse!
Turun Kirjamessut 2011
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti