perjantai 28. joulukuuta 2012
Ydinosaamista
Pankkiiri Janne Saarikko blogissaan 2009: ”Aikataulut on toinen merkittävä seikka. Alun perin laitoksen piti olla valmis vuonna 2009. Tämänhetkinen arvio on vuonna 2012, 38 kuukautta myöhässä. Todellista valmistumisaikataulua ei tiedä kukaan, itse kuvittelen aikataulun myöhästyvän lisää, ainakin tällä pelillä.”
Kyllä Janne oikein arveli. Olkiluoto 3 -nimellä kulkeva iisakinkirkko ei ole valmis 2012 ja moneen kertaan siirrettyä valmistumispäivämäärää on nyt lykätty tällä kertaa vuoteen 2015 (päivitys 12.2.2013: valmistumista on lykätty taas, vuoteen 2016). Harva maa voi koskaan ylpeillä maailman kuudenneksi kalleimmalla rakennuksella. Vertailun vuoksi: Olkiluoto 3:n arvioidulla hinnalla 4,7 miljardia euroa, voisi rakentaa 14 Pekingin monumentaalista Linnunpesä-stadionia ja vielä jäisi vajaat 250 miljoonaa johonkin muuhun kivaan. Eikä ole mitenkään varmaa, että kustannukset pysyvät nykyarviossaan, päinvastoin. Uudentyyppisen ydinvoimalan rakentaminen on osoittautunut jo painajaismaiseksi projektiksi tekijöilleen ja tilaajalle.
Rauman alueella ei töiden pitkittymisestä kuitenkaan olla oltu erityisen huolissaan. Työmaalla häärivät 4000 rakentajaa ja laitoksen maksamat yhteisöverot tuottavat Eurajoelle ja lähikuntiin suuren taloudellisen piristysruiskeen, jota ilman talousluvut olisivat huomattavasti ankeammat. Rakentajien mukana lähtisi valtava määrä ostovoimaa ja verotuloja. Ehkäpä ikuisesti rakenteilla oleva ydinvoimala olisi lähiseudulle turvallisempi ja tuottoisampi kuin valmiiksi saatettu prototyyppi, joka ei taida maksaa itseään takaisin kymmeniin vuosiin.
Kirjastossa Arevan työmaa näkyy ulkomaisten käyttäjien määrän nousuna. Puolalaiset työmiehet eivät Rauman kirjastoja ole juuri löytäneet, koska he kaiketi valtaosin asuvat työmaa-alueen lähistöllä, eikä harvoina vapaapäivinä enää riitä energiaa kirjastoreissuihin. Eurajoen kirjastossa heitä kuulemma näkee. En tiedä, kuinka monella puolalaisella on perhe mukanaan vai tehdäänkö töitä keikkahenkisesti parakkimajoituksessa. Ranskalaisia sen sijaan Raumalla asuu paljon ja Areva ylläpitää myös ranskalaista koulua. Melko säännöllisesti koululaiset vierailevat kirjastossakin.
Helpottaakseen ranskankielisten työntekijöidensä ja näiden perheiden viihtymistä, on Areva yhdessä Helsingissä olevan Ranskan instituutin kirjaston kanssa tehnyt Rauman kaupunginkirjaston kanssa sopimuksen ranskankielisen vaihtuvan kirjakokoelman tuomisesta pääkirjastoon. Joka kolmas kuukausi tuodaan Arevan kustannuksella noin sadan niteen kokoelma kirjoja ja lehtiä, niin aikuisille kuin lapsillekin. Kirjat luetteloidaan kirjaston työntekijöiden toimesta tietokantaan, ja ne ovat normaalisti kenen tahansa lainattavissa. Uuden erän saapuessa vanha poistetaan tietokannasta ja palautetaan Helsinkiin. Näin on mahdollista täydentää kirjaston omaa, noin parinsadan ranskankielisen romaanin kokoelmaa vaihtuvalla aineistolla. Yhteistyötä on jatkettu jo vuodesta 2006, ja kaikki raumalaiset pääsevät näin hyödyntämään kirjastonkin ”ydinosaamista” laajemmin.
Muitakin kieliryhmiä kirjasto toki palvelee. Pelkästään vieraskielisiä romaaneja löytyy seuraavasti: englanti 2322 kpl, saksa 516 kpl, venäjä 409 kpl, viro 154 kpl, espanja 76 kpl ja puola 47 kpl sekä pienempiä määriä muita kieliä. Näiden lisäksi on tietenkin jonkin verran myös lastenkirjoja ja tietokirjoja; englanniksi suuriakin määriä. Pääkirjastoon tilataan myös ulkomaisia lehtiä: 13 kpl englanniksi, 3 saksaksi ja yksi lehti venäjän-, espanjan- ja ranskankielellä. Palvelua puolestaan saa ainakin englanniksi, mutta työntekijöistä löytyy myös sujuvia saksanpuhujia ja taitaa joku ranskaakin osata.
On oletettavissa, että lähitulevaisuudessa vieraskielisen väestön määrä Raumallakin vain kasvaa. Olkiluoto kolmosen venahtanut aikataulu ei ole vienyt tilaajan luottamusta ydinvoimaan: nyt on vireillä jo neljännen voimalan rakentaminen. Kilpailutukseen osallistuu näillä näkymin 5 rakentajaa. Mutta ehkä pitäisi ottaa joku perusmallin voimala tällä kertaa?
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti