Äkkiä se menee. Yhtäkkiä havahtuu, että on ollut Raumalla töissä jo pian 4 vuotta, vaikka juuri aloitti. Silloin tuli töihin ”Rauman kaupungin uuteen pääkirjastoon”. Nyt se pääkirjasto täyttää 10 vuotta. Tai täyttikin jo.
Eipä silti; hyvin tuoreelta tämä vieläkin näyttää. Ajan kulumisen huomaa ehkä helpoiten vanhoista, kuvaputkimallisista info-tv:istä (tulevaisuuden projektina on päivittää ne vähän modernimpiin), mutta muutoin pääkirjasto vaikuttaa edelleen modernilta ja hämmästyttävän paljon samanlaiselta, kuin 10 vuotta sitten. Niin samanlaiselta, että talon aikanaan piirtänyt arkkitehti itsekin asiaa ihmetteli, kun täällä vuosi sitten kävi. ”Miten te olette saaneet tämän pysymään näin samanlaisena?”, hän kysyi, ja seurueessa olleet kirjaston työntekijät hymyilivät. Hän ei tainnut tietää, että kaupunki on pääkirjastoon suhtautunut aivan erityisellä varjeluksella: muutokset vaativat hyvät perustelut ja paljon aikaa.
Kirjasto on tarkoituskin säilyttää lähes alkuperäisessä asussaan mahdollisimman pitkään. Yhtenäistä ja arkkitehtonista silmää miellyttävää linjaa vaalitaan hyvinkin pikkutarkasti, eikä muutoksia voi useinkaan tehdä noin vain henkilökunnan päätöksellä.
Joskus tuntuu, että sääntelyssä mennään liiallisuuksiinkin; kun vaikkapa lehtisalin mapit piti vaihtaa samanvärisiin (mustiin) ja poistaa sekalaiset siniset ja punaiset mapit takahuoneisiin. Aulassa olevan Cafe Käpälän myyntihyllyjä ovat arkkitehdit joskus katsoneet karsaasti, ja varoittaneet ”kaaoksen leviämisestä”. Näyttävä kirjastorakennus on ”käyntikortti muualta tuleville”, joka edustaa raumalaisuutta, eikä sen kortin sovi olla sotkuinen.
Kirjaston työntekijöille ja suurimmalle osalle asiakkaista tämä on kuitenkin ensisijaisesti kirjasto, eikä ulkomuseo. Toiminnallisuus ja viihtyisyys pitää asettaa muiden arvojen edelle, tai ainakin tasapainoon niiden kanssa. Kirjasto elää ja hiljalleen muuttuu ajan kanssa; hitaasti, mutta väistämättä.
On tämä kuitenkin sen verran hieno kirjasto, että se yhden juhlapäivän ansaitsee. Se juhlapäivä on ensi viikon torstai, 27.2.2014. Tällöin järjestämme pitkästä aikaa kirjailijavierailun, tai kirjaillan, miksi sitä nyt haluaa kutsuakaan. Paikalle ei tule yhtä kirjailijaa, vaan 3-4, kaikki ”Rauman reunoilta”, eli raumalaisia tai ainakin melkein raumalaisia. Kirkkaimpana tähtenä Heli Laaksonen, joka on myös lupautunut vetämään tilaisuuden. Hän ottaa mukaansa ystäviään: ”Mää ja muu” –murretarinakirjan kirjoittaneen Aila Vuorisen, ja ”Kodiksamin kutomo”-kirjan kirjoittaneet tutkija Vesa Pietilän ja kuvaaja Miikka Lappalaisen. Puoliksi raumalaisen ja puoliksi laitilalaisen Vuorisen kirjan ensimmäinen painos myytiin nopeasti loppuun, mutta uusi painos on tulossa, joten kirjan voinee ostaa tilaisuuden jälkeen vaikka nimmarilla varustettuna. Heli Laaksonen vierailee pääkirjastossa esiintyjänä ensimmäistä kertaa ”raumalaistuttuaan” ja kutomon vaiheita esitellään suunnitelmien mukaan jopa aitojen ryijyjen avulla.
Kirjailta on klo 17-19 pääkirjaston kokoustilassa, mikä ei ole valtavan suuri paikka, mutta suurempaakaan ei talosta löydy (erillisellä sisäänkäynnillä varustetun riittävän suuren tilan puuttuminen onkin mielestäni pääkirjaston harvoja puutteita). Noin 50-60 henkeä mahtuu sovinnolla istumaan, joten paikalle kannattaa tulla ajoissa, ettei joudu seisomaan. Etukäteen on mahdotonta tietää, paljonko katsojia paikalle kertyy. Mitään pääsymaksua ei tietenkään peritä.
Tapahtuman lisäksi tyhjennetään pääkirjaston poistokirjavarastoja oikein kunnolla: kaikki kirjat maksavat torstain ajan vain 10 senttiä/kpl! Sillä hinnalla voi ostaa jo vähän tylsemmänkin teoksen. Lastenosastolla on piirustuskilpailu, jossa voi piirtää pääkirjaston sisältä tai ulkoa. Paras palkitaan, ja parhaista töistä järjestetään myöhemmin näyttely.
Näiden riemujen lisäksi kirjasto on teettänyt hienon valokuvakirjan pääkirjaston 10-vuotistaipaleesta, aina projektin alkupamauksesta lähtien. Kirjassa on myös kurkistuksia takahuoneisiin ja työpöytien taakse: henkilökunnan arkea ja juhlaa. Teosta painetaan vain muutama kappale. Juhlapäivänä se on tarkoitus olla asiakkaiden selattavana aulassa.
Tervetuloa juhlimaan!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti