perjantai 13. elokuuta 2010

Saaristokirjasto
Tänään avattiin Raumalla uusi kirjasto. Mitä, et ole kuullut vai? Lue siinä tapauksessa eteenpäin.


Kuuskajaskarin Saaristokirjasto on Rauman kaupungin, Kuuskajaskarin ravintolayrittäjän ja Kuuskajaskarilla toimivien seurojen yhteistyönä synnytetty kokeilu, pieni kirjastopiste Kuuskajaskarin entisessä kasarmirakennuksessa, tilausravintolan tiloissa. Täältä löytyy tällä hetkellä noin parinsadan niteen kokoelma kirjoja ja lehtiä, joiden teemat valtaosin liittyvät mereen; erityisesti Selkämereen ja Rauman meriympäristöön. Mukana on lisäksi viihteellisempää kirjallisuutta Cornwellia ja Paasilinnaa myöten.

Yksityisestä kansalaisaloitteesta lähtenyt hanke toimii kokonaan vapaaehtoisvoimin. Aineisto on saatu lahjoituksena, Rauman kaupunginkirjasto on lisäksi hankkinut kirjoja yli 800 eurolla kirjaston käyttöön. Kirjastopisteessä on hyvät lukutilat muhkeine nojatuoleineen, ja kirjoja on mahdollisuus ihan oikeasti lainata. Lainaus ja palautus tapahtuvat omatoimisesti vihkoon merkitsemällä ja valvontakamera auttaa rehellisyyteen. Aineistoa saa viedä saaren ulkopuolelle vain ravintolanomistajan erityisluvalla. Kokoelma on siis tarkoitettu Kuuskajaskarilla vierailevien käyttöön. Saarella on majoitustoimintaa ja monet yöpyvät useita päiviä tai jopa pidempään. Kokoelman avulla voi tutustua alueen luontoon tai syventyä sadepäivinä dekkarin tunnelmiin. Lapsillekin on meriaiheisia kirjoja, joiden avulla vältetään tylsistyminen.

Kirjasto on auki elokuussa viikonloppuisin klo 12-15, ja vakituisemmin toiminta lähtee käyntiin ensi kesäkuussa, jolloin se on auki päivittäin aina elokuun loppuun saakka. Kokoelmaa täydennetään vielä talven aikana ja mikäli käyttäjiä riittää, uutta materiaalia hankitaan säännöllisesti. Kirjastohuoneessa toimii myös Selkämeren kansallispuiston infopiste.

Vierailimme osastonjohtaja Maisa Hyytisen kanssa kirjaston ”avajaisissa”, eli tiedotusvälineille järjestetyssä pienessä infotilaisuudessa. Kuvia tuli räpsittyä paljonkin, laitetaan niitä sitten Facebookiin lisää näytille. Ilma ja saari olivat kauniita, ja meininki hyvä. Kirjastotila oli nätisti järjestetty, ja ensimmäiset asiakkaatkin saatiin paikalle sopivasti median tentattavaksi.
Vaikkei Saaristokirjaston ole tarkoitus olla mikään turistimagneetti, se on yksi kokeilu lisää saada tämä ainutlaatuinen saari vetovoimaisemmaksi. Minusta Rauman kaupungin ei kannata hukata tilaisuutta muuttaa Kuuskajaskari ja Rauman saaristo yleensäkin tunnetummaksi osaksi Raumaa ja luoda siitä Vanhan Rauman veroinen matkailuvaltti. Saari on tietenkin aina saari, joten mitään suuria turistimassoja ei sinne voi ihan logistiikankaan vuoksi tuoda. Mielessä kajastavat kuitenkin kesäleirit, elämyshotellit, erilaiset kesätapahtumat…jos ei nyt Raumanmeri-rockia, niin vähän rauhallisempaa yleisötapahtumaa. Vuosikymmeniä armeijan nahkasaappaiden alla kestäneen saaren luulisi kestävän suurempaakin yleisömäärää. Ja saisiko sinne jostain hiekkarannankin, kuka ties. Jo nyt saarella on monenlaista toimintaa ja alueen rakennuksia laitetaan kuntoon. Vesibussi kulkee kesäisin ja ainakin kunnon talvina taitaa saarelle päästä jäätäkin pitkin. Ainakin sinne on autoja tuotu jollain konstilla.

Poiketkaapa ihmettelemässä! Kuvan kaverikin oli jo siellä. Oli vain hieman ujo esiintymään kuvissa ja laittoi sorkkaa toisen eteen aina kun piti poseerata.P.S. Pahuksen vaikea saada näitä kuvia tähän blogiin niin, ettei teksti muutu hankalaksi lukea. Valitan, ja yritän jatkossa kehittyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti