perjantai 17. toukokuuta 2013

Lapin kirjastoprojektin kuulumisia

Lapin uutta kirjastoa on odotettu kuin kuuta nousevaa. Kuu onkin koko ajan hieman noussut, mutta välillä tuskallisen hitaasti. Nyt se kuitenkin jo selvästi kumottaa kuusenlatvojen tasalla: pohjapiirrokset alkavat olla valmiit, luvat ovat kunnossa, avustukset saatu ja rakentaminen alkaa tänä vuonna.

Kirjastohan rakennetaan entisen kunnantalon tiloihin, sen toiseen päähän, kahteen kerrokseen. Rakennuksen toiseen siipeen tulee kansalaisopiston tiloja sekä asuntoja. Nimenomaan toisen siiven eri rakentamisvaihtoehdot hidastivat hieman kirjastoprojektia, vaikka itse kirjastolla oli jo kaupungin ja valtiovallan siunaus. Koska rakennuksen molemmilla päillä on yhteinen talotekniikka, ei kirjaston rakentamista voinut aloittaa, niin kauan kuin toiseen siipeen tulevien toimintojen laatu ja mitoitus oli vielä harkinnassa. Nyt on kuitenkin kaikki paketissa ja sovittuna.

Uutta kirjastoalaa tulee lähemmäs 500 neliötä, tilat siis kaksinkertaistuvat entisiin verrattuna. Väljä sijoittelu ja modernimpi ja valoisampi ilme kuitenkin aiheuttavat sen, etteivät kaikki vanhan kirjaston kirjat edes mahdu uuteen kirjastoon, vaan poistoja suoritetaan reippaasti. Tämä on kuitenkin pelkästään hyväksi. On tarkoitus rakentaa houkutteleva kirjasto, eikä pelkkää kirjavarastoa. Kirjastossa pitää olla tilaa myös oleskella.

Kirjaston alakertaan tulee lastenosasto, nuortenosasto, henkilökunnan tiski ja takahuone sekä lehtienlukusali. Lastenosastolle kaavaillaan hienoa satu- ja leikkihuonetta paikalla olevan arkistohuoneen uumeniin. Saas nähdä, mitä arkkitehdit keksivät. Teemana on väläytelty esim. Sammalahdenmäen kiviröykkiöiden inspiroimaa satuluolaa. Henkilökunnan tiski on lastenosastoa vastapäätä valvonnan helpottamiseksi.

Nuorten osasto on haluttu erottaa lastenosastosta, ja nuorille onkin tilaa reippaasti. Sekä lapsille, että nuorille on tulossa kaksi nettikonetta, ja lisäksi talossa on langaton verkko omia kannettavia varten. Kehitys kun on selvästi menossa kannettavien tietokoneiden suuntaan. Nuorten osaston vieressä, lasiovella erotettuna on lehtisali, jonne on lisäksi ulkoa erillinen sisäänkäynti. Tämä tila voidaan nopeasti muuntaa kokoustilaksi aukioloaikojen ulkopuolella. Seuran on helppo järjestää kokouksensa lehtisaliin, vastuuhenkilön hankkiessa sivuoven aukaisevan kulkukortin. Lehtisaliin tulee myös AV-varustus, ja siellä on erillinen wc. Kaksi vessaa löytyy lisäksi alakerrasta ulko-oven läheisyydestä. Lehtisalin viereen tulee vielä varastohuoneita ja henkilökunnan sosiaalitiloja.

Kirjastoon tulee lainaus- ja palautusautomaatti, jolloin nämä toimet sujuvat myös itsepalveluna. Hissi ja portaat vievät yläkertaan, joka on varattu aikuisille. Täältä löytyy myös nettipääte tai kaksi, sekä romaanit ja tietokirjat. Korkeasta entisestä valtuustosalista avautuvat nätit maisemat. Istumapaikkoja tulee riittävästi, ja liiallista valoa ja lämpöä hillitään markiisein. Sanomattakin on selvää, että talon ilmastointi uusitaan ja kaikki pinnat kunnostetaan ulkoa ja sisältä. Nykyään hyvin sokkeloisesta rakennuksesta kaadetaan kaikki seinät, mitkä kaataa voi, jotta tilasta saadaan valoisa ja avara. Kahden kerroksen valvontaa helpotetaan turvakameroilla.

Tällä hetkellä ollaan vaiheessa, jossa tilat on piirretty ja hyllyjenkin paikat alustavasti selvillä. Arkkitehdin koneella olevan CAD-ohjelman avulla voi kirjastossa jo liikkua ihan kolmiulotteisesti minne tahtoo. Asiakkaille kirjasto avautunee vasta ensi vuoden lopulla. Monenlaista puuhaa, tekemistä ja suunnittelua on vielä jäljellä.
Mutta kyllä siitä hyvä tulee.

2 kommenttia:

  1. toi kuulostaa kyllä pahalta,ettei kirjoja mahdu enempää...niitä lisää tääl kaivataan,ei siellä mitään isoja oleskelutiloja tarvita. ei noi "lukusalin "pöydät nytkään koskaan täynnä oo,joten sellaista tilaa on turha lisätä kirjojen määrän kustannuksella =(

    VastaaPoista
  2. Huomioi kuitenkin, että kaikissa Rauman kirjastoissa olevat kirjat tuodaan ilmaiseksi Lapin kirjastoon, kun vaan pyytää. Siis pääkirjastosta ja mistä vain. Eli ei tarvitse tyytyä pelkästään siihen, mitä hyllyssä on. Muutaman päivän odotuksella saat minkä vain kirjan lainaan. Ihan kuin nykyäänkin.

    Lähikirjastojen ei ole tarkoituskaan hankkia kaikkia mahdollisia kirjoja, vaan kalliit ja vähän kysytyt kirjat kannattaa hankkia vain pääkirjastoon, ja sieltä sitten tarvittaessa kuljettaa asiakkaille muihin lähikirjastoihin. Näin lähikirjastojen hankinnassa voidaan keskittyä kaikkein suosituimpaa aineistoon. Ei kirjoja kannata hankkia vain hyllyissä olemaan, vaan ne pitää myös saada lainaan.

    Eikä ne kokoelmat niin paljon vähene, että sitä kukaan huomaisi=) Vanhaa aineistoa ja tuplakappaleita lähinnä poistetaan, ja hankintamäärärahat pysyvät ihan entisellään, tai todennäköisesti hieman kasvavatkin.

    On tehty jopa tutkimuksia, joissa vanhan aineiston poistaminen on vain lisännyt lainaamista, kun kirjat ovat paremmin esillä. Eli pelko pois, mitään radikaalia ei ole luvassa.

    VastaaPoista