torstai 8. elokuuta 2013
Osta! Vaihda! Ota ilmaiseksi!
Kävin kesälomalla Sastamalassa Vanhan kirjallisuuden päivillä (häpeäkseni pitää myöntää, että kerta oli ensimmäinen). Väkeä oli valtavasti, luentosalit ja myyntiteltat pullistelivat ihmisiä. On ollut paljon puhetta siitä, kuinka kirja on menettänyt arvostustaan ja asemaansa, ja on muutenkin vähän auringonlaskun tuote. Kun pujotteli ihmismassan seassa kuumilla Sylvään koulun käytävillä yrittäen edes päästä myyntitiskin luokse, ymmärsi, että mikäli nämä puheet ovat totta, ovat harvinaisen monet ihmiset tulleet auringonlaskua ihailemaan. Totta puhuen olin hyvin hämmästynyt siitä väenpaljoudesta, koska olin kuvitellut tapahtuman paljon pienimuotoisemmaksi.
Nämä kaikki ihmiset olivat paikalla vain kirjojen ja kirjallisuuden vuoksi. Ostamassa kirjoja, puhumassa kirjoista ja kuulemassa niistä. Ja myyntipöytiä ja osastoja oli valtavasti, sekä sisällä koulussa, että ulkona isossa teltassa. Kaikesta päätellen kirja on varsin monelle vielä hyvin tärkeä asia. Monet ihmiset tekevät kirjanmyynnillä elantonsa, vaikka perinteinen kivijalkakirjakauppatoiminta onkin pahasti taantumassa. Moni perinteikäskin kirjakauppa ja antikvariaatti kärsii, jotkut ovat jo lopettaneetkin. Vanhan kirjan arvostus on pudonnut; joistain vanhoista kirjoista on tullut suorastaan ongelmajätettä, josta ei tahdo päästä eroon ilmaiseksikaan. Mutta JOTAIN nämä ihmiset sieltä Sastamalasta etsivät ja ostivat.
Kirjastostakin voi kirjoja hankkia omaksi. Halvalla myydään poistokirjoja. Aikuisten kirja euron, lasten puoli euroa. Joukossa on ihan siistejä, hyviä teoksia, jotka vain ovat jääneet vähemmälle lainaukselle, ja jotka pitää tilan loppuessa poistaa uusien tieltä. Monet asiakkaat ovat myyntihyllyt löytäneet, ja erityisinä kampanjapäivinä kirjoja menee kaupaksi paljonkin. Lapin lähikirjasto järjesti toukokuussa perinteisen myyntipäivän, jolloin kirjoja käytännössä lahjoitettiin asiakkaille: kaikki maksoi 10 senttiä kappale. Tähän hintaan tavaraa meni todella paljon.
Harvempi asiakas tietää, että meillä on myös kokonaan ilmainen lahjoitushylly. Tämä pieni hylly sijaitsee pääkirjaston yläkertaan johtavien portaiden vieressä. Siinä on tarjolla usein täysin uusiakin teoksia. Bestsellereitä ei löydy, mutta erikoisia ja yllättäviä teoksia voi bongata: vieraskielisiä romaaneja, omakustannerunoja, seurojen historiikkeja, vanhempia lahjoitettuja kirjoja. Siitä saa ottaa vapaasti, omatunnon mukaan. Nyt näytti olevan tarjolla mm. Maila Talvion koottuja.
Uusin konsti, jolla kirjoja saa kirjastosta omaksi, on nuorisotoimen kahvilan juuri pääkirjaston aulassa aloittama palvelu; kirjojen vaihtopiste. Vastaavia on monissakin kirjastoissa, ja hyllyn periaate on yksinkertainen: tuo yksi kirja, vie yksi kirja. Jos sinulla on siisti ja ”järkevä” kirja, jota et tarvitse, tuo se hyllyyn, ja ota valikoimasta mielenkiintoisin omaksi luettavaksesi. Mitä laadukkaamman teoksen tuot, sitä parempia itsekin saat. Valikoimaa ei siis kannata näivettää millään 70-luvun Kirjavalioilla, vaan periaatteena on se, että tuo sitä mitä itsekin lukea viitsisi.
Tämä palvelu ei siis ole kirjaston oma, vaan nuorisotoimen. Yhteistyömme heidän kanssaan on sujunut hienosti. Nuoret pitävät kahvilaa, tekevät meille ruokaa (moni kirjastolainen syö päivällä ateriaksi Cafe Käpälän salaatin), järjestävät tapahtumia ja kokouskahvitusta ja kuljettavat kirjakuljetuksiamme Lapista. Syntyy säästöä, synergiaa ja mielekästä työtä nuorille. Nuorten työpajakokeilu on ollut valtava menestys Raumalla. Tukemalla heidän toimintaansa, tuet kirjaston toimintaa ja toimit koko Rauman hyväksi. Tule siis hakemaan luettavaa kirjastosta!
P.S. Käy samalla katsomassa nuorten työpajojen näyttely aulan vitriineissä. Naamioita ja muita kädentaitoja!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti